Pillengeluk

depilMijn allerliefste lievelingsprogramma is MTV’s Teen Mom. Original Girls of serie 2 maakt me weinig uit, al is het maar omdat ik nooit Maci van Leah en Kailyn van Amber kan onderscheiden. Een groot deel van mijn kijkplezier bestaat uit het tellen van de zegeningen die gepaard gaan met niet-tienermoeder zijn. De serie is ontzettend Amerikaans (ook een zegening dat ik daar niet ben geboren) en in Nederland doen we het natuurlijk het beste van de wereld als het op anticonceptie aankomt.

Dat blijkt helaas niet waar. Vorige week promoveerde Charles Picavet op dit onderwerp. Sinds midden jaren ’90 zijn we onze positie als koploper kwijt. Dat komt omdat het aantal abortussen en tienerzwangerschappen licht is toegenomen, maar ook omdat de landen om ons heen meer op ons zijn gaan lijken. De na-apers.

Hoewel het mogelijk is zwanger te worden als je anticonceptie gebruikt, is het overgrote deel van de ongewenste zwangerschappen eigen schuld. Gelukkig betekent dat in Nederland niet direct dikke bult. Toch kan het geen kwaad nog eens op te schrijven hoe je voorkomt dat je een van de jaarlijkse 26.000 abortussen moet ondergaan.

Nederlandse meisjes en vrouwen gebruiken volgens Picavet de anticonceptie die bij hen past. Zo kiezen vergeetachtigen eerder voor een spiraal. Van de pilslikkers vergeet toch ongeveer een derde hem eens per half jaar. Zij zijn vaker van niet-Westerse achtergrond, jong en in een vaste relatie. Onder de eerste groep bestaan er soms negatieve opvattingen over de pil. Het is dus noodzakelijk, zo schrijft Picavet, die bij te stellen.

Er zijn maar weinig vrouwen die de morning-afterpil halen als het toch misgaat. Dat komt omdat de morning-afterpil bekend staat om de vele bijwerkingen. Dat was echter vooral vroeger zo – laat je daar dus niet door afschrikken. Je haalt hem trouwens zonder recept, gewoon bij de apotheek of drogist.

Er is nog een fabeltje dat belangrijk is om de wereld uit te helpen: een stopweek bij de pil is niet noodzakelijk. Gek genoeg vertellen artsen hun patiënten dit niet. Ze zeggen wel dat je mag voortzetten voor vakantie of tentamens, maar langdurig doorslikken wordt afgeraden. Dat is stom, want doorslikkers hebben minder risico op zwangerschap als ze een keer de pil vergeten. Picavet is het er dan ook niet mee eens.

In de NHG-Standaard Anticonceptie staat dat ‘wanneer een vrouw dat wenst’ zij kan doorslikken. Deze artsen adviseren vier tot zeven stopdagen bij een doorbraakbloeding en waarschuwen dat de langetermijneffecten niet bekend zijn. ‘Wanneer een vrouw dat wenst’? Tenzij je houdt van krampen, opgezwollenheid, bloed en genitale irritatie – bekende ‘bijwerkingen’ van menstruatie – is er vanuit de wetenschap geen reden om te stoppen. Doorslikken dus, zodat je niet alleen geniet van je niet-zwangerschap, maar ook van je niet-ongesteld zijn.

Deze column verscheen eerder in Folia.