Kijkbuiskansen week 3

Iedere werkdag om 18 uur geeft DeJaap een aantal kijkbuiskansen. Op zaterdag lees je hier de online-tips (immers langer houdbaar dan ouderwetse tv) terug. Deze week onder andere: disfunctionaal naakt in Shameless, Verelendung in The Colbert Report en documentaire donderdag.

Maandag 17 januari: diverse soorten seks

Gisteravond is het vijfde seizoen van Big Love van start gegaan. We lieten de polygame familie Henderson achter nadat ze publiek gingen met hun illegale ‘lifestyle keuze’. Dit seizoen (aangekondigd als laatste seizoen) gaat over hoe het is om openlijk polygaam te zijn.

Shameless is nieuw op Showtime, de zender die de wereld Dexter bracht. Shameless gaat over een disfunctioneel arbeidersgezin en is gebaseerd op de gelijknamige Britse serie. Bereid je voor op veel gratuitous sex, gescheld en ironie. Kijk aflevering 1 en 2.

In een nieuwe The Simpsons (S22E11) verandert Moe’s in Mo’s: een homobar (“there’s more no chicks here than usual”) voor de minder aantrekkelijke homoseksueel. Verder vers: Desperate Housewives (SE07E13), Medium (S07E13), Family Guy (S09E10).

Dinsdag 18 januari: MTV laat ouders zich zorgen maken

Gisteren ging op MTV US de nieuwe serie Skins over jeugdcultuur van start. Net als Shameless dat we gisteren bespraken, betreft het een Britse serie die een Amerikaanse versie krijgt. De vier Britse seizoenen kijk je hier (of zie deze vette trailer), de eerste Amerikaanse aflevering hier. Alles aan de show ruikt naar teen spirit: snel gesneden beelden en hippe muziek zetten een vertrouwd MTV-beeld van jeugdcultuur neer, waar alles draait om seks, drugs en kapotte relaties met volwassen. Ouders en opvoeders: kom er maar in met de zorgen.

Goed nieuws! Vandaag maakte Showtime bekend dat Californication een vijfde seizoen krijgt. We wachten al sinds de kerst op S04E03, de eerste afleveringen van dat seizoen staan hier.

Op maandagavond valt er veel vers te beleven op de Amerikaanse televisie, wat wij dan weer op dinsdag kunnen kijken: Lie To Me (E03E11), House (S07E09), Chuck (S04E11) en Two And A Half Men (E08E14),maar ook eindelijk een nieuwe How I Met Your Mother (S06E14).

In The Daily Show hekelt Jon Stewart nog maar eens dat het in de VS om toon gaat en niet om inhoud: Tonal Recall. Colbert bespreekt politici en de vuurwapenlobby: “they need to be protected from the semi-automatics they vote to protect”. Hij praat ook met Sherry Turkle, een communicatiewetenschapper die vreest dat nieuwe technologieën vervreemdend werken.

Woensdag 19 januari: Verelendung

Als je van “gritty” politiedrama zoals The Wire houdt, is Southland een aanrader. Hoewel de serie zich kwalitatief absoluut niet mag meten met The Wire, is het een rauw politiedrama dat je kort meevoert in de harde werkelijkheid van getto’s die wij niet kennen. De serie zit inmiddels in het derde seizoen, vanaf gisteren is S03E03 te zien.

Dinsdag is in Amerika een nogal dode televisieavond, waardoor wij op woensdag weinig terug te kijken hebben. Voor de echte fans van deze shows: nieuwe Lie to me (S03E11), NCIS (S08E12), zelfs een nieuwe NCIS Los Angeles (S02E13). Ook: aflevering 2 van het boksdrama Lights Out dat we vorige week bespraken.

Vrolijker word je van je bijna-dagelijkse dosis satirisch Amerikaans nieuws. Jon Stewart is het eens met Sarah Palin (okay toch niet), vraagt zich af wat het recente nieuws over de sterrenbeelden tot gevolg heeft en bespreekt de mogelijkheid van mensen op Mars met een astrofysicus met vrolijke stropdas. Stephen Colbert fileert onderwijshervormingen in een mooie oproep tot Verelendung.

Donderdag 20 januari: actie en docu’s

Op woensdagen is in de VS de serie Chase te zien, van producent Jerry Bruckheimer. Bruckheimer maakt CSI en CSI-klonen en actiefilms zoals Pirates of the Caribbean. Met Chase, dat gaat over een team US Marshalls dat voortvluchtigen opjaagt, zou hij dus uitstekend in zijn hum moeten zijn. Chase doet zijn naam eer aan in de zin dat de serie een al achtervolging is. Actie-actie-actie zonder een moment te stoppen om eens grappig te zijn of de karakters diepgang te geven. Heb je zin in twaalf afleveringen tieten-schieten-helicopters (zonder de tieten) dan kun je die hier vinden.

Donderdag is documentairedag. Kattenmensen kijken The Witness, een docu over een man wiens angst voor dieren getemd wordt door een kitten. Jeugdcultuur- en boemboemliefhebbers willen We Call It Techno zeker zien.

In The Daily Show bespreekt Jon Stewart Tunesië. Verder is er genoeg ellende in de VS zelf. ‘Anytown USA’ wil geen extra belastingen en daarom proberen sommige Amerikaanse staten hun tekorten aan te vullen met casino’s (geen grap!). De gast spreekt over blue-collar decline: het verdwijnen van fabrieksarbeiders. In The Colbert Report spreekt Colbert met Ron Reagan Jr.

Verder vers: Modern Family (S02E13).

Vrijdag 21 januari: een Iranese Daily Show

Gisteravond ging in de VS Fairly Legal in première. Premisse: wanneer haar vader sterft, geeft een goed betaalde advocate haar baan op om… mediator te worden. Jawel, mediator. Een mediator met een twist wordt ons beloofd. De twist is dat ze bijvoorbeeld een overvalsituatie weet te sussen door te mediëren. Woei. De hoofdrol wordt gespeeld door Sarah Shahi, die je nergens van kent want ze speelde alleen bijrollen als lekker wijf. Nu speelt ze dus een hoofdrol als lekker wijf in een serie die geen enkel cliché schuwt. Bekijk het zelf.

Jon Stewart legt de economische betrekkingen tussen China en de VS uit (en zegt tussen neus en lippen door nog even dat Amsterdam niets te vrezen heeft). Te gast zijn Iranese satirische nieuwsmakers die Stewart de profeet noemen. Colbert staat stil bij het 50ste jubileum van de beroemde “ask not”- inauguratiespeech van JFK.

Vers vandaag: Shit My Dad Says (S01E14), The Big Bang Theory (S04E13) en Jersey Shore (S03E02). Terug van break zijn eindelijk (yessss!) The Office US (S07E13) én een nieuwe 30 Rock (S05E11).