Kijkbuiskansen week 5

Iedere werkdag om 18 uur geeft DeJaap een aantal kijkbuiskansen. Op zaterdag lees je hier de online-tips (immers langer houdbaar dan ouderwetse tv) terug. Deze week onder andere: superhelden, gevaarlijke kennis en God bestaat want de aarde heeft een maan.

Maandag 31 januari: Ricky Gervais

The Ricky Gervais Show is een show met nou ja, Ricky Gervais. Het programma startte op de radio in 2001. Vanaf 2005 werd het aangeboden als podcast en brak het alle records, inclusief het Guinness, voor dit nieuwe genre. Hoewel nieuwe media de bom zijn, is iets nog steeds pas echt populair als het op de conventionele televee te zien is. Daarom zijn de oorspronkelijke radio-opnames voorzien van kekke tekeningen zodat televisiekijkers nu ook kunnen genieten van de droge humor . The Ricky Gervais Show is bizar en absurdistisch en dus leuk. Het tweede seizoen loopt inmiddels, alle afleveringen kijk/luister je hier.

Vers sinds dit weekend: Big Love (S05E03), Top Gear (S16E02), Episodes (S01E04), Shameless (S01E04). De nieuwste Californication (S04E04) heeft een geweldige gastrol van Fisher Stevens als financier van Fucking & Punching: The Movie.

Dinsdag 1 februari: Summar Glau naakt in nieuwe superheldenserie

Voor stripliefhebbers die te lui zijn om te lezen is er sinds januari de nieuwe superheldenserie The Cape. In tegenstelling tot verfilmingen van beroemde comics, is The Cape ook toegankelijk voor de niet-diehard nerd, omdat de serie niet gebaseerd is op een bestaande comic. De show gebruikt slechts de genretechnieken van comics. Dit betekent over the top gekkigheid, onmogelijke specials, lekkere wijven en duistere slechteriken. The Cape heeft toffe powers en daar gaat het om in zulke series. Daarnaast speelt Summer Glau (Serenity, The Sarah Connor Chronicles) erin en dat is altijd +veel. Aan de andere kant is de serie belabberd geschreven en uiterst voorspelbaar. The Cape wordt op maandagen uitgezonden en sinds gisteren zijn er vijf afleveringen te kijken.

Vers vandaag: 90210 (S02E13), Lie To Me (E03E13), Skins (US) (S01E03), Chuck (S04E13) en Gossip Girl (S04E13).

In The Daily Show gek genoeg geen enkele aandacht voor de Nederlandse versie van The Daily Show. In plaats daarvan denkt Jon Stewart mee met Hosni (Mubarak) in een nieuw segment ‘Let’s go exile!’ Bill Gates is te gast en praat over zijn liefdadigheidswerk. Stephen Colbert ziet zich genoodzaakt aandacht te besteden aan niet-Amerikaans nieuws.

Woensdag 2 februari: Dumpert op tv

Tosh.0 is een in Nederland nauwelijks bekend programma waarin de lekkere Daniel Tosh (ja dat is een man) internetfilmpjes aan elkaar praat. Net als The Daily Show en The Colbert Report is dit programmaformat geheel afhankelijk van de gastheer. Met ieder andere presentator zou dit format een naar Tros-programma worden, denk Ron Boszhard. Het is de droge humor van Tosh, zijn twinkelende oogjes en zijn gemene knipogen die het de moeite waard maken (en natuurlijk het schrijversteam, maar die zie je niet in beeld want grappig & knap gaat te weinig samen). De show is in het derde seizoen, gisteren werd aflevering 4 uitgezonden.

Verder vers: One Tree Hill (S08E13), Law & Order SVU (S12E15), NCIS (S08E13), Lights out (01E04).

In The Daily Show van gisteren wordt Amsterdam genoemd, maar nog steeds geen woord over Jan-Jaap van der Wal. Lewis Black komt ranten en er is een muppet te gast. The Colbert Report had maar een leuke grap (over Darth Vader) en ging verder vooral over eten.

Donderdag 3 februari: gevaarlijke kennis

Het is weer documentaire donderdag! Tip 1 is voor de denkers onder ons: Dangerous Knowledge – The True Nature of Reality. In deze BBC-docu wordt de aard van de werkelijkheid onder de loep genomen door het verhaal te vertellen van vier grote wiskundigen (Georg Cantor, Ludwig Boltzmann, Kurt Gödel, Alan Turing en Greg Chaitin), die allen met hun genialiteit balanceerden op het randje van gek.

Voor tip 2 blijven we in het wiskundige en sluiten we getalsmatig mooi aan bij tip 1: The Story of One is een docu van Monty Python’s Terry Gilliam waarin met animatiebeelden uitgelegd wordt hoe belangrijk 1 is en wat de ontdekking van 0 allemaal teweeg heeft gebracht.

Tip 3 is voor nieuwsjunkies die het geweld uit Egypte even zat zijn. Herinnert u zich Beslan nog? Op 1 september 2004 werden er meer dan 1100 mensen gegijzeld door terroristen die een einde eisten aan de Tweede Tsjetsjeense Oorlog. In de documentaire Children of Beslan komen de kinderen aan het woord, nog zichtbaar beschadigd (hoe kan het ook anders) door het ongelooflijke onmenselijke drama waarbij meer dan 350 mensen omkwamen.

Verse afleveringen vandaag van: Off the Map (S01E04), Cougar Town (S02E14).

In The Daily Show heeft Jon Stewart een geweldige imitatie van Hosni. Matthew Perry komt praten over Mr. Sunshine dat volgende week in première gaat (uiteraard dan ook in uw online kijkbuiskansen). Kijk de aflevering vooral uit want aan het einde zit een Glenn Beck-snoepje verstopt. In The Colbert Report laat Stephen een kat de revolutie in Egypte duiden.

Vrijdag 4 februari: God bestaat, want Bill O’Reilly weet dat

The Big Bang Theory is een serie die in Nederland prima bekend is, maar niet genoeg gepusht kan worden. Hoewel het de standaardingrediënten van een standaardsitcom heeft, zoals een lachband en stereotiepe karakters, is het een van de betere komedies. Dat komt omdat de serie met extreem veel kennis van wetenschap én van populaire cultuur is gemaakt is. Zonder gedegen scifi-kennis is er niets aan, waardoor nerds tegelijkertijd belachelijk gemaakt en gevierd worden. Elke dag om 20 uur op Veronica, maar wanneer je maar wilt op de interwebs. We zijn inmiddels bij S04E14, waarin de jongens via Twitter het commentaar op een gastcollege van Sheldon volgen. Sheldon neemt vervolgen acteerles.

Veel vers vandaag: Bones (S06E12), Jersey Shore (S03E06), Shit My Dad Says (S01E16), 30 Rock (S05E13), The Office US (S07E15).

In The Daily Show zijn Jon Stewart en de Biebster van lichaam veranderd. In Texas is er geen ruimte voor Joden (of misschien wel, maar zeker niet voor Moslims). Admiraal (dat is een echte legerfunctie) Mike Mullen is te gast en ontwijkt vragen over het met geweld komen brengen van vrijheid.

In The Colbert Report begint de aandacht voor Egypte wat te verslappen (10 dagen mensen!). Bill O’Reilly toont onomstotelijk het bestaan van God aan. Gast Jane McGonigal, zekers geen bepukkelde gamer, legt uit dat gamen goed voor je is.