Iedere werkdag om 18 uur geeft DeJaap een aantal kijkbuiskansen. Op zaterdag lees je hier de online-tips (immers langer houdbaar dan ouderwetse tv) terug. Deze week helaas geen Colbert en Daily Show, maar wel zingende football players, greed is not good en poepgrappen in foute komedie.

Maandag 7 februari: zingende football players in een nieuwe Glee

Gisteren was de SuperBowl, hét hoogtepunt van de Amerikaanse televisie. Het programma dat direct na de wedstrijd wordt uitgezonden maakt meestal kans het best bekeken programma van het jaar te worden. Geen programma dat slechter past bij het machismo van de SuperBowl dan Glee. Glee is een soort High School Musical in serievorm, maar dan net iets minder zoetsappig. De show speelt in op de populariteit van talentenjachten en geeft kijkers een goed gevoel door ze te laten zingen én door te doen alsof muziek alle ellende van de middelbare school overwint. Jocks kunnen ineens vrienden zijn met homo’s, dikke zwarte meisjes kunnen ineens cheerleader worden en de wereld ziet er altijd beter uit als je leraar op Justin Timberlake lijkt. Gelukkig is het allemaal te verstouwen omdat er ook gemene mensen zijn en omdat taboes (SEKS!) niet geschuwd worden. Aflevering S02E11 is de terugkeer van de show na de kerstvakantie en heet The Sue Sylvester Shuffle. In het plot wordt er flink geknipoogd naar football. Er is een gastrol voor journaliste Katie Couric en de kids zingen Thriller.

Vers sinds dit weekend: Big Love (S05E04), Top Gear (S16E02), Episodes (S01E05), Shameless (S01E05). U zit natuurlijk alleen te wachten op de nieuwste Californication (S04E05).

Dinsdag 8 februari: storing

Wegens een UPC-storing een uiterste summiere online-afdeling. U kunt verse afleveringen bekijken van: 90210 (S02E14), Skins (US) (S01E04), Chuck (S04E14), The Cape (S01E06) en Gossip Girl (S04E14). The Daily Show en The Colbert Report zijn met vakantie.

Woensdag 9 februari: zwart/wit misdaad in The Chicago Code

Dinsdag ging in Amerika de nieuwe serie The Chicago Code van start. In de hoofdrol Jennifer Beals (de lekkere lasser uit Flashdance) als nieuwe hoofdcommissaris die de corruptie in the windy city gaat verslaan. De serie lijkt meer te zijn dan nog maar weer een politiedrama en dat komt vooral door de stad. Chicago heeft art deco-wolkenkrabbers en een aura van ouderwetse maffiamisdaad. In die tijd was criminaliteit nog zwart/wit: je had de goeden en de slechten. Hedendaagse series laten slechtheid als complex construct zien (Dexter, The Sopranos, The Wire), maar The Chicago Code lijkt terug te keren naar zwart/wit. Verfrissend dus, én met een goede cast. Check de pilot zelf.

Verder vers: One Tree Hill (S08E14), Shameless (S08E10), V (S02E05), Law & Order SUV (S12E16), NCIS (S08E14), Lights out (01E05).

Donderdag 10 februari: greed is toch niet so good

Woensdagavond ging in de VS de nieuwe serie Mr. Sunshine van start. Matthew Perry speelt Ben Donovan, de manager van sportcentrum Sunshine, die niet het zonnestraaltje is dat de titel vermoeden. In plaats daarvan wordt hij geplaagd door een fikse midlife crisis met een onbevredigend liefdesleven enzo. De serie heeft op papier alle ingrediënten om een succes te worden, maar faalt helaas op het belangrijkste criterium van een sitcom: Mr. Sunshine is niet grappig. S01E01.

Het is weer documentaire donderdag! Deze week gaan documentairemakers weer eens de strijd aan met het kapitalisme. Iedereen weet ondertussen wel dat de tabakslobby een criminele organisatie is. In The Tobacco Conspiracy wordt uitgebreid ingegaan op de dieptes van de kwaadaardigheid van de tabaksindustrie. De docu Iraq For Sale – The War Profiteers belicht de enige echte winnaars van de Irak-oorlog: de private aannemers aan wie vrijwel de gehele oorlog is uitbesteed.

Verse afleveringen vandaag van: Off the Map (S01E04), Modern Family (S02E14) en een nieuw seizoen Justified (S02E01).

Jon Stewart en Stephen Colbert hebben rust.

Vrijdag 11 februari: poep in India

Outsourced is een komedieserie die sinds september loopt op NBC. Het gaat over een vlotte jongeman die manager wordt van een callcenter in Mumbai. Nou, dan weet u het wel! Grappen over diarree en heilige koeien. Alle Indiërs in de serie zijn wit (of hoogstens Mediterraans gekleurd) en India is nog nooit zo schoon geweest, maar Amerikanen worden er belachelijk in gemaakt en dat is altijd +1. Er zijn al veertien afleveringen.

Verder vers: Bones (S06E13), Jersey Shore (S03E07), Shit My Dad Says (S01E17), The Vampire Diaries (S02E14), The Office US (S07E16), 30 Rock (S05E14).