Kom naar de boekpresentatie WTF?! Volwassen worden na 11 september

In 2001 was ik net afgestudeerd doctorandus in de politicologie. Om mijn geplande wereldreis te bekostigen werkte ik als receptioniste bij een accountskantoor aan het Vondelpark. In dat bastion van kapitalistische macht zag ik een vliegtuig de Twin Towers invliegen en dacht ik dat de Derde Wereldoorlog was uitgebroken. Toen de eerste paniek was gaan liggen, ging iedereen weer over tot de orde van de dag. De impact die de aanslagen hadden op Nederland kon ik toen als jonge sociaalwetenschapper niet overzien. Nu, tien jaar later en voorzien van een doctorsgraad, zie ik hoe na 9/11 het debat is verlamd.

Zo begint mijn bijdrage aan de bundel WTF?! Volwassen worden na 11 september. Onder redactie van Hassan Bahara en Patrick Pouw komen daarin 21 “uitgesproken” mensen aan het woord die vertellen hoe hun wereld is veranderd. In mijn essay schets ik aan de hand van drie anekdotes – over mijn vrienden, feministische wetenschappers en bloggers – hoe sinds 9/11 in het debat verschil onterecht en overdreven tot tegenstelling wordt gemaakt.

Het boek is vanaf vandaag verkrijgbaar. Op 11 september vindt er een boeklancering plaats, uiteraard mét debat, waar het ‘eerste exemplaar’ overhandigd wordt aan Tofik Dibi. Toegang is gratis, reserveren via reserveren@deunie.nu of 010-433 35 34.