Twitter is niet zuur

Dit weekend sprak de Nederlandse Twittersfeer zich uit tegen het Koningslied. Dit was aanleiding voor het NCRV-radioprogramma Knooppunt Kranenbarg om zich af te vragen waarom Twittter vaak zo zuur is. Ik werd geïnterviewd en gaf aan dat er geen onderzoek bestaat waaruit blijkt dat dat zo is. Sentimentanalyses laten nooit een dergelijk eenduidig beeld zien. Wel waant iedereen zich op Twitter recensent, van de politiek, van de media. Omdat mensen kritisch zijn associëren met negatieve aspecten benoemen kan het hierdoor zijn dat er meer negatieve uitspraken dan complimenten gedaan worden. Rond het Koningslied werden er echter vooral veel grappen gemaakt. Die waren tegen het lied en speelden niet op de persoon. Anonimiteit draagt bij aan een negatief klimaat, maar de norm op Twitter is meer en meer dat je onder eigen naam schrijft.

De uitzending is hier terug te beluisteren. Het item met mij begint op 165:46 (en is niet het item onderaan).