Lezing voor Pepptalx: toekomstbeelden in transitie

Lezing PepptalxToen ik ging studeren kon ik me niet voorstellen dat ik bibliotheken aan kennis in mijn achterzak zou dragen. Als ik toen aan de toekomst dacht, ging het over vliegende auto’s en hooverboards. We leven in een tijd van snelle technologische ontwikkelingen. Die worden sterk op jongeren geprojecteerd: zij zouden de digitale generatie zijn. Maar helpen die ontwikkelingen wel tegen de uitdagingen die waarvoor we staan: structurele werkloosheid, machtige transnationale bedrijven, de uitkleding van het onderwijs, spionerende overheden, grote migratriestromen, vergrijzing. En groeit die technologie ons in de toekomst niet boven het hoofd? Moeten we vrezen voor de singularity, een superbrein dat sneller denkt dan wij? Angst voor de toekomst zorgt er ook voor dat we nostalgisch zijn een vermeend verloren verleden.

Visies over de toekomst gaan meestal over het heden. Daarbij bestaat het risico van chronocentrisme: het egotisme dat de eigen generatie de belangrijkste uit de geschiedenis is.

Voor PEPPTALX Haarlem mocht ik op 9 april een lezing houden over toekomstbeelden in transitie. PEPPTALX is een jongerenplatform. Zo’n 35 nieuwsgierige middelbare scholieren uit de bovenbouw komen bij elkaar om te luisteren naar en van gedachten te wisselen met sprekers.