Bij OBA Live: politieke correctheid en trigger warnings

OBA LiveIn de Openbare Bibliotheek in Amsterdam sprak ik met Wim Brands over politieke correctheid. Op universiteiten worden steeds vaker uitingen geweerd die als kwetsend kunnen worden opgevat. Ik vertel onder meer dat deze politieke correctheid een link heeft met de opkomst van de vrouwenbeweging.

Sinds een jaar of vijf is ook de trigger warning erg populair. Het is het waarschuwen voor een uiting, omdat je vermoedt dat een woord, verhaal, boek, of zelfs een heel lesvak een negatieve emotie zou kunnen “triggeren”. Het ontstond op het internet, maar nu komen deze trigger warnings de universiteit binnen. Samen met Gawie Keyser en filosoof Ad Verbrugge vertel ik nog veel meer, onder andere over mijn eigen angst om aangeklaagd te worden om de colleges die ik geef.

De gehele uitzending van 12 oktober 2015 is hier terug te luisteren (en te bekijken).