Bij de Nieuwsshow: hoe homotolerant zijn we eigenlijk?

trosnieuwsshowNa de aanslag in homoclub Pulse in Orlando sprak ik op de radio in de Nieuwsshow over homotolerantie. Het viel mij op dat na de aanslagen in Orlando ‘Je suis gay’ of ‘Je suis homo’ niet klonk en dat profielfoto’s geen regenboogfilter kregen. Deze aanslag werd minder geframed als een aanslag op ‘ons’ en blijkbaar vinden mensen het moeilijk om zich te identificeren met de slachtoffers van Orlando.

Nederland gaat er prat op erg homotolerant te zijn, maar ook hier is sprake van homofobie en geweld tegen homo’s. Voor jongens is nog steeds het grootste angstbeeld om voor vrouwelijk en homo te worden uitgescholden. En binnen een heteronormatieve omgeving zul je je als homo altijd bewust zijn van het feit dat je anders bent.

Mijn tip aan de luisteraars was om je eigen heteronormativiteit eens onder de loep te nemen. In plaats van vragen of je neefje al een vriendinnetje heeft, kun je ook vragen ‘Ben je al met iemand?’

Het radiofragment van 18 juni is hier terug te luisteren.