Lezing over de liefde op Vitamine Z-festival Icarus

Icarus 3Het Vitamine Z-festival stond dit jaar in het teken van de prestatiemaatschappij. Ik was gevraagd om een lezing te geven over liefde en romantiek in tijden van Tinder en prestatiedruk. Vanwege het mooie weer besloten we om de lezing naar buiten te verplaatsen – wat het extra speciaal maakte. 

Ik ging in op de invloed van media waarin we zowel geseksualiseerde beelden als een romantisch ideaal van de heteroseksuele monogame relatie. Twintigers en dertigers willen graag dat het vinden van liefde romantisch en poëtisch gaat. Tinder en andere datingapps zijn populair, maar voldoen daar niet aan. Ze willen ook graag dat het verloop van de relatie romantisch is, dat wil zeggen: zo maken ze nauwelijks afspraken over de verdeling van zorg voordat kinderen geboren worden en vinden ze het moeilijk om te communiceren over hun seksuele fantasieën. Ik betoogde dat het beter is om te streven naar seksuele gelijkgestemdheid dan naar seksuele gelijkwaardigheid in relatie. Hetero’s kunnen op dat vlak veel leren van homo’s. Daarnaast is het essentieel in de prestatiemaatschappij dat je je realiseert dat het soms gewoon dinsdag is – waarop je even niet groots en meeslepend hoeft te leven.

Filmpje vanuit mijn oogpunt.