In de Volkskrant & Het Parool: Tuigvloggers

hoodieDeze zomer stond in het teken van “tuigvloggers”. De Volkskrant en Het Parool vroegen mij om duiding. Ik vertelde dat ik parallellen zie met de Amerikaanse gang-cultuur en rapmuziek. De Nederlandse vloggers dragen online hun status uit en claimen territorium. En waar rappers hun ruzies nog uitvochten middels muziek, kunnen jongeren nu ook vlogs online zetten. ‘Dat is voor, zeg, een witte puber uit Leeuwarden natuurlijk ook erg spannend’.

Rondom nieuwe ontwikkelingen in de jeugdcultuur ontstaat wel vaker paniek. Maar die zal over een tijdje weer wegebben: ‘We stellen nu weer even vast waar we staan, zodat we daarna weer door kunnen. En over een paar jaar zijn vaders ook aan het vloggen en is het voor de jeugd niet interessant meer’.

Mijn reacties verschenen in de Volksrant van 13 september en Het Parool van 15 september.