Voor Kenniscentrum seksualiteit Rutgers: Fetisjfobie

RutgersVoor Kenniscentrum seksualiteit Rutgers schreef ik een eindejaarscolumn over de politieke kant van seks. In Nederland gaan we prat op onze seksuele verworvenheden en doen we alsof seksualiteit post-politiek is. Maar dat is niet waar. De politiek is bang voor seks en bemoeit zich met hoe we seksen. En veel soorten seks worden als ‘een vieze vunzige fetisj’ gezien.

Hieronder lees je de eerste alinea’s van mijn column. De rest is gratis te lezen op de website van Rutgers.

De Amerikaanse antropoloog Gayle Rubin strijdt tegen wat zij erotische onrechtvaardigheid noemt: het afkeuren van seksuele gedragingen omdat ze anders zijn dan wat ‘normale’ mensen doen. Met normaal wordt dan gemiddeld bedoeld.

De meeste mensen hebben heteroseksuele seks met zijn tweeën binnen een relatie waarbij ze geen speeltjes gebruiken of geld betalen.

Alle seks die dat niet is, is verdacht. Alle seks die buiten dat seksueel gemiddelde valt, wordt gezien als een vieze vunzige fetisj.

In Nederland gaan we prat op seksuele verworvenheden. Je mag seks buiten het huwelijk hebben en ook homo’s mogen trouwen als ze liever seks binnen een huwelijk willen hebben. In Nederland doen we daarom alsof seksualiteit post-politiek is. Seksuele rechten zijn alleen nog maar een stok om buitenlanders mee te slaan. Seksuele vrijheid is zo een nationalistische waarde geworden. Het blijkt echter een dun laagje vernis.

Verder lezen kan gratis op de website van Rutgers.