In Trouw: de hipster sterft uit

hipsterTrouw kondigt het naderende einde aan van de hipster en vroeg me om duiding van deze subcultuur. Ik vertel onder andere waarom mensen hipsters zo irritant vinden. Dat komt doordat ze houden van “moeilijk”: moeilijke muziek, filosofie en obscure boeken.

‘Het is een makkelijk te haten groep, maar die haat is vrij onschuldig. Omdat hipsters zichzelf niet als zodanig bestempelen, raakt de haat hen ook niet.’

Het hipsterdom is overigens al heel erg oud. De eerste hipster werd al meer dan een eeuw geleden geboren: de New Yorkse boogiepianist en zanger, Harry ‘The Hipster’ Gibson. ‘Er ontwikkelde zich toen een zwarte hipstersubcultuur met een eigen taal, muziek en kledingstijl. En veel drugs. De waarden kwamen overeen met die van hipsters van nu: echt zijn en veel zelfreflectie over je bestaan.’

Lees het gehele stuk over de hipster hier op de website van Trouw.