Mijn idee voor Nederland In Ideeën 2017: Vinger de Verlichting

timthumbDit jaar verscheen de vierde editie van Nederland in Ideeën, een bundel waarin wetenschappers, kunstenaars en ondernemers antwoord geven op één vraag. Dit jaar werd die gesteld door Anton Corbijn. Hij wilde, in de geest van de Sex Pistols, weten waar wij ons tegen verzetten. Mijn bijdrage heet ‘Vinger de Verlichting’.

In deze podcast lees ik mijn bijdrage voor. Mijn gedeelte begint op 12:50. Je kunt hier klikken voor de podcast op iTunes.

Voor vrouwen was de Verlichting geen feestje. De verheerlijking van verstand pakte voor ons nadelig uit, juist vanwege de splitsing tussen gevoel en rede. Waar de laatste aan De Man werd toebedeeld, kregen wij de eerste letterlijk in de maag gesplitst. De achttiende eeuw was het begin van het ‘verschildenken’: het idee dat er twee stabiele, onvergelijkbare en vooral tegengestelde geslachten zijn. De belangrijkste pijler daarvan is de opvatting dat vrouwen seksueel passief zijn. Een mythe die met wetenschap weinig te maken heeft en alles met oneigenlijke ongelijkheid.

Tot de Verlichting dachten mensen dat een vrouw ook moest klaarkomen wilde er bevruchting kunnen plaatsvinden. In de achttiende eeuw kwam men erachter dat dit niet nodig was. Terwijl vrouwen duizenden jaren de wellustigen waren, werd ons nu ineens passiviteit toegeschreven. Daarmee ontstond de basis voor het verschildenken, dat veel verder ging dan het orgasme. De vrouw werd ineens gezien als een totaal andere soort.

De Amerikaanse historicus en seksuoloog Thomas Laqueur stelt dat we tijdens de Verlichting van een model van één sekse naar een model van twee geslachten gingen. In die nieuwe visie werd alles aan de vrouw als tegengesteld aan de man gedacht. Daar was geen wetenschappelijk bewijs voor (dat mooie Verlichtingsideaal ) maar het paste perfect bij de veranderingen van de tijd. Het bestempelen van vrouwen als passief en zwak legitimeerde verschillen in de politieke, economische en culturele levens van mannen en vrouwen. Met de verstedelijking gingen mannen bijvoorbeeld buitenshuis werken en ontstond een middenklasse-ideaal van de vrouw die thuisbleef. Aan de nieuwe ongelijkheid tussen man en vrouw was niets te doen, want de basis voor het verschil werd gelegd in de natuur. En die kun je niet veranderen.

Nog steeds zitten we met de erfenis, nog steeds denken mensen dat klaarkomende vrouwen nergens voor nodig zijn en dat we dat dus maar niet moeten aanmoedigen. De mythe van de seksueel passieve vrouw maakt zichzelf waar. Zo staat in voorlichtingsboekjes dat jongens masturberen en dat meisjes dat sóms ook doen. Dat is inmiddels feitelijk juist: volgens kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers heeft slechts 73 procent van de meisjes van achttien tot twintig jaar weleens gemasturbeerd. Het betekent echter ook dat meisjes die wel vingeren, ook al zijn ze in de meerderheid, zichzelf als vreemde eend in de bijt zien. In romcoms, televisieseries en in bladen wordt voortdurend doorgegeven dat mannen jagers zijn en niets kunnen doen aan hun seksuele driften. Een normaal meisje is daarentegen een seksueel passief meisje. Seksualiteit wordt gezien als iets wat meisjes wordt aangedaan.

De wetenschap over het vrouwelijk orgasme is ronduit ruk. Freud vond clitoraal klaarkomen puberaal en stelde dat volwassen vrouwen vaginaal tot een hoogtepunt moesten komen. Seksuologen ruziën tegenwoordig over het al dan niet bestaan van vrouwelijke ejaculatie en de g-spot. Pas in 1998 (!) kwamen wetenschappers erachter dat de clitoris niet een knopje tussen de schaamlippen is, maar een orgaan vol zwellichamen dat zo’n negen tot elf centimeter lang is. Nog steeds bestaan er maar weinig lesboeken die laten zien hoe de clitoris er echt uitziet.

Ruim een kwart van de jonge vrouwen heeft dus haar eigen lichaam nog niet verkend. Dat is onvergeeflijk. Tel daarbij op dat hetero’s extreem gericht zijn op vaginale seks, waarbij zijn orgasme het einde van de sessie inluidt, en je snapt dat het niet zo gek is dat veel meisjes moeite hebben met klaarkomen. De mythe dat vrouwen van nature niet geil zijn vormt het grootste obstakel voor het seksueel welzijn van de vrouw. Hoe had de wereld eruit gezien als die verandering in het denken niet had plaatsgevonden? Als de seksualiteit van vrouwen niet ontkend was? Wat zou er gebeuren als we haar ontketenen?

Masturberen is de beste manier om te oefenen met klaarkomen en om uit te vinden wat je lekker vindt. Jongens doen dat volop. Het is tijd dat meisjes daar een voorbeeld aan nemen. De gevolgen van het doorbreken van de mythe van de seksueel passieve vrouw zijn niet in te schatten, net als dat we nog niet goed weten wat betrouwbare anticonceptie betekent. Die bestaat nog te kort om de gevolgen op de lange termijn voor de samenleving te kunnen overzien. We weten wel wat de nasleep was van het verschildenken: de onderdrukking van de vrouw op alle maatschappelijke terreinen. Fuck dus dat domme idee uit de Verlichting, of om het nog punker te zeggen: vinger de Verlichting. Het zal een radicaal nieuwe, schitterende wereld zijn.

Bestel het boek bij Maven Publishing of bol.com. Je kunt het ook op Twitter of Facebook volgen.