Trumps antithese

trumpDe VVD wil de politieke kleur van wetenschappers aan Nederlandse instellingen in kaart laten brengen. Kamerlid Duisenberg vreest politieke homogeniteit, een eenvormigheid die zou kunnen leiden tot een heus glazen plafond voor wetenschappers die ‘onwelgevallig onderzoek’ doen.

Be my guest. Het kan geen kwaad eens te inventariseren hoezeer – bijvoorbeeld – neoliberale opvattingen domineren bij economie. Ik ga er daarbij vanuit dat het zal gaan om geanonimiseerd survey-onderzoek, niet om aan het aanleggen van een databank waarin stemgedrag en twitteruitlatingen per persoon geregistreerd staan, maar met de huidige VVD kan je dat niet zeker weten.

Duisenberg claimt zich zorgen te maken over geloofwaardigheid. ‘Als er dan heel veel mensen in de samenleving zich niet meer herkennen in de wetenschap en geen gebalanceerd beeld krijgen, dan gaat de samenleving twijfelen,’ zei hij tegen Scienceguide. Het lijkt erop dat de VVD’er pleit voor descriptieve representatie aan de universiteit, waarbij er voldoende mensen met PVV-affiniteit sociologie doceren.

Duisenbergs ballonnetje is natuurlijk verkiezingsretoriek; retoriek die appelleert aan een kleingeestig wereldbeeld waarmee blijkbaar kiezers te winnen zijn. De afgelopen dagen zagen we het effect daarvan in volle glorie.

In de eerste week van zijn presidentschap maakte Trump duidelijk zijn verkiezingsbeloftes na te komen. Per decreet ontzegde hij mensen uit moslimlanden de toegang tot de VS. Chaos volgde, niet in de minste plaats omdat ambtenaren geen idee hadden wat ze ermee aan moesten. The New York Times tekende op dat de minister van Binnenlandse Veiligheid van televisie moest vernemen wat Trump aan het doen was. Het is ‘the story of a White House that rushed to enact, with little regard for basic governing’.

En dan is er nog het morele aspect. De moslimban discrimineert mensen op basis van religie. Bovendien gaat het om een select groepje landen. Moslimlanden waarmee Trump zaken doet vallen niet onder het decreet. Dat zijn landen als Saoedi-Arabië, waar de meerderheid van de daders van 9/11 vandaan kwamen. Media rekenen zelfs voor dat nul daders van terrorisme op Amerikaanse bodem afkomstig waren uit de getroffen landen.

Wie worden dan wel geweerd met de moslimban? Nou, bijvoorbeeld onze eigen politicoloog Armen Hakhverdian die een jaar in San Diego zit met vrouw en kinderen. Zijn christelijke familie ontvluchtte Iran toen hij 2 was, en sindsdien komt hij niet van zijn Iraanse nationaliteit af. Hakhverdian wilde graag in maart op en neer naar Amsterdam om zijn boek te boek te promoten en zijn eerste aio te zien promoveren. Hij vreest nu daarna de VS niet meer in te mogen.

De daden van Trump raken de universiteit omdat de academische gemeenschap wél internationaal georiënteerd is. En dus komen er oproepen om conferenties in Amerika te boycotten en zul je wetenschappers zich horen uitspreken tegen deze impulsieve narcist die volkomen ongeschikt is een land te besturen. Dat is niet omdat ze links zijn, geachte heer Duisenberg, maar omdat Trump de antithese van rede en wijsheid is. Legt u dat nu eens uit aan uw kiezers.

Deze column verscheen eerder in Folia.