WCAls ik niet thuis ben, mis ik mijn wc. Niet omdat ik last heb van heimwee of omdat ik niet ergens anders naar de wc durf, maar omdat mijn wc zo fijn is. Vorige zomer ging ik op vakantie naar Japan en daar maakte ik voor het eerst de Aziatische bidetervaring mee. Net als alle westerlingen ging ik giechelend naar de eerste wc: zou ik alle knopjes wel snappen? Na een maand reizen kon ik geen afscheid nemen. Onderweg had ik al gegoogeld of zulke wc’s ook in Nederland te koop zijn. Dat was zo en in augustus liet ik de mijne installeren. 

Ik heb gekozen voor de Koreaanse Blu Wash, besteld bij Bidetdouche.nl. In Japan zie je overal het merk Toto, maar het schijnt dat het heel duur is om dat te importeren. De Blu Wash voldeed aan al mijn eisen: ik wilde alle standjes en een mooi ontwerp. Er zijn verschillende modellen te krijgen, maar ook weer niet heel veel. Een uurtje googelen en vergelijken en je bent er wel uit. Extra voordeel aan de Blu Wash is dat hij nu zo’n €200 goedkoper is dan toen ik hem kocht.

Als je een beetje handig bent, installeer je zo’n wc zelf. Ik ben dat niet, en dus kwam er een superaardige installateur die er zelf thuis natuurlijk ook een had. Zijn dochter wilde niet meer bij oma naar de wc. Ik begreep dat volkomen. Er moest een aansluiting voor stroom komen – dat maakte hij netjes in de muur.

Een Japans wc, zoals ik hem dus onjuist noem, is een gevalletje meemaken is willen hebben. Iedereen die het probeert, vindt het fantastisch. Dat is ook niet gek: het is gewoon duizend schoner en fijner dan wat de meeste mensen gewend zijn. Afvegen is uitsmeren en dat is – als je er ook maar drie seconden eens echt over denkt – super ranzig. Je veegt en veegt tot je denkt dat het schoon is, maar het dus niet echt schoon is.

 

Op mijn wc kies je voor power wash of het zachtere posterior wash. Daarbij kan je instellen hoe hoog je de waterdruk wilt, en je kunt kiezen voor een masserende of pulserende stand. Feminine wash is voor de voorbips (en als je die niet hebt kan je je ballen laten spoelen). Daarnaast kan je instellen hoe warm je het water wilt, wat echt fantastisch is in de winter. De bril is zelf ook verwarmd. Sommige mensen vinden dat een vies idee – maar dat zijn dezelfde mensen die het prima vinden hun poep uit te smeren.

De wc heeft een lichtje zodat je hem in het donker makkelijk vindt. ’s Nachts is die verwarmde bril trouwens ook een feest. Wellicht maak je je nu zorgen om het energieverbruik en het milieu. Wees gerust, het (geld dat je aan) wc-papier bespaart compenseert je portemonnee en geweten voldoende.

Mijn wc is fantastisch. Iedereen die op bezoek komt, is het daarmee eens – al hoor ik soms bij novieten kreetjes van verrassing. Er is maar een nadeel: je wilt nergens anders meer poepen. Daarom zie ik het als mijn taak iedereen voor dit systeem te enthousiasmeren, zodat we in Nederland straks net als in Japan overal zulke wc’s hebben (serieus, zelfs openbare wc’s op treinstations zijn daar voorzien van de bidetfunctie). Het is 2017, tijd dat we ook hier toilethygiëne serieus gaan nemen.