Seks in de Kamer (deel II)

Erotic Netsuke made of mammoth ivory sculptured in JapanIn het gefragmenteerde politieke landschap is ideologie vaak geen voorspeller meer voor partijkoers. Om zeker te weten dat je volgende week niet per ongeluk op een kwaadaardige partij stemt, is het verstandig om alle issues na te lopen.

Vorige week besprak ik de inzet op LHBT-gebied. Daaruit bleek dat alle politieke partijen acceptatie hartstikke belangrijk vinden, maar dat rechts daar geen geld of beleid tegenover wil zetten. Deze week nemen we heteroseks onder de loep. Wat staan partijen voor op seksminnend heterogebied? Wie doet wat voor de seksuele vrijheid van hetero’s?

Afgaan op het uiterlijk van lijsttrekkers is kansloos. Zij doen zo hard mogelijk hun best om net zo seksloos over te komen als Rutte. Zelfs voormalig Playmate Ancilla Tillia van de Piratenpartij heeft haar blonde haar bruin geverfd en draagt alleen nog hooggesloten bloesjes. In al die grijsheid valt extra op dat Jesse Klaver bij geboorte in een vat glijmiddel is gevallen. Klaver is als een bevroren brug over de Herengracht: het plaatje is bedrieglijk prachtig. Dat betekent dat je op inhoud aangewezen bent.

Ik baseer me op de antwoorden en toelichtingen die partijen hebben gegeven aan de Politieke Sekswijzer van Rutgers. Daaraan wilden PVV, ChristenUnie, SGP en Denk niet meewerken. Daar moet u dus sowieso niet op stemmen. Nieuwe partijen zijn niet benaderd.

Alle partijen vinden dat overal ter wereld anticonceptie voor iedereen beschikbaar moet zijn, net als drinkwater. Gelukkig maar. De meeste partijen onderschrijven ook dat Nederland meer moet doen om wereldwijd het recht op veilige abortus te garanderen nu Trump een conservatieve koers vaart. Alleen CDA en VVD hebben daar niks mee op. In Nederland moet je als vrouw vanaf je 21e je anticonceptie zelf betalen of hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. De SP en – opvallend – 50plus zijn het daar niet mee eens. De rest vindt het goedkoop genoeg of eigen verantwoordelijkheid.

Alle partijen vinden het belangrijk dat er goede seksuele vorming op Nederlandse scholen wordt gegeven, inclusief aandacht voor seksuele wensen en grenzen. Dat is fijn, maar ook tamelijk nietszeggend. Scholen moeten dat nu al, maar de wet is vreselijk vaag over de invulling. Wordt er ook geld voor vrijgemaakt? GroenLinks meent dat dit beter uitgevoerd moet worden, de PvdA vindt dat vooral conservatief-religieuze kringen extra hulp behoeven.

Tot slot kijken partijen verschillend aan tegen politici die vreemdgaan en tegen klanten van sekswerkers. CDA en 50Plus vinden dat politici een voorbeeldfunctie hebben en daarom niet naast de pot mogen pissen. Tegelijkertijd stelt 50Plus ook dat een politicus recht heeft op een privéleven. Onnavolgbaar. Verschillende partijen menen dat klanten die vermoeden dat een sekswerker slachtoffer is van mensenhandel strafbaar zouden moeten zijn. Alleen D66, 50plus en VVD zijn het daar niet mee eens: sekswerk is een legaal beroep en bij criminalisering zijn sekswerkers niet gebaat.

Op heteroseksgebied antwoorden partijen, kortom, toch opvallend vaak op basis van hun ideologie (en daarom is 50Plus zo ondoorgrondelijk). Ouderwets en prettig voorspelbaar, net als heteroseks zelf.

Deze column verscheen eerder in Folia.