Essay voor De Nederlandse Boekengids: Gender is net zo echt als Sinterklaas

SinterklaasLang geleden, toen ik nog studeerde, zag ik op de universiteit een aankondiging voor een symposium over feministische teksten die levens hadden doen veranderen. De organiserende mensen van Vrouwenstudies hadden dat zelf meegemaakt met Joke Kool-Smits essay ‘Het onbehagen bij de vrouw’ of Anja Meulenbelts boek De schaamte voorbij, en ze wilden graag van jonge vrouwen weten wat wij hadden gelezen dat onze wereld op de kop had gezet.

Of het symposium een succes was weet ik niet. Waarschijnlijk niet – vrouwenstudies was bij bijna niemand populair. Het spoorde mij niet aan Kool-Smit op te zoeken of Meulenbelt ter hand te nemen. Het enige wat bleef hangen was dat er blijkbaar boeken bestonden die zo’n impact hadden. Tijdens mijn studie las ik van alles dat me raakte of inspireerde, maar dat werd nooit persoonlijk, laat staan levensveranderend.

Nu ben ik veertig, geef ik zelf les aan de UvA en werd ik gevraagd een essay te schrijven over een boek dat voor mij de wereld op de kop zette, nota bene een feministische tekst. Niet eerder had ik zo’n gevoel van thuiskomen in een boek, als ik toen ik Judith Butlers Gender Trouble las. Zelfs mijn aversie tegen feminisme wist ik erdoor te duiden.

Mijn gehele essay is tegen Blendle-betaling online te lezen.