Absurditeit die alleen bestuurders snappen

Terwijl de stad er nog rustig bij lag en de intreeweek nog moest beginnen, maakte ik me al druk over de universiteit. De stand van de universiteit. Het Maagdenhuisprotest heeft aanzet gegeven tot veel veranderingen, maar van een door- en doorslechte bestuurscultuur ben je niet zomaar af.

VVD’er Pieter Duisenberg zat nog geen vier maanden in de Kamer of hij besloot al te vertrekken. Hoogst ongebruikelijk, stelde NRC. Kiezersbedrog is het woord dat daarbij past. Duisenberg was niet nieuw als volksvertegenwoordiger. Hij was degene die zwaar inzette op het beperken van wat hij pretstudies noemt: academische disciplines die niet direct tot een baan opleiden. Hij wil dan ook het geld van het leenstelsel alleen inzetten voor technische studies. Samen met Michel Rog probeerde hij herhaaldelijk de studenten achter het Maagdenhuisprotest te criminaliseren. Als klap op de vuurpijl ziet hij in de universitaire wereld een links complot en wil hij daarom de politieke voorkeur van wetenschappers laten vastleggen.

Good riddance, zou je denken. Maar deze man verlaat zijn positie als politicus om lobbyist te worden voor de VSNU, de club die dient op te komen voor de belangen van Nederlandse universiteiten. Gelukkig was onze CSR al terug van reces en tekende protest aan tegen deze bizarre benoeming. De studentenraad riep de UvA op uit de VSNU te stappen (sowieso geen slecht idee). CvB-voorzitter Geert ten Dam liet zien van het zelfde laken en pak te zijn als het vorige CvB en verschool zich aanvankelijk achter de benoemingscommissie. Toen haar verweten werd bang te zijn haar echte mening te uiten, plaatste ze desgevraagd enkele kritiekpunten. Ze blijft echter de benoeming respecteren en noemt Duisenberg zelfs een echte verbinder. Zo gaat dat in bestuursland.

Het CvB heeft trouwens een nieuw lid dat getuigt van dezelfde weerzinwekkende bestuurscultuur. Per 1 september versterkt Jan Lintsen het College. De Raad van Toezicht ‘heeft het vertrouwen in hem een sterk financieel bestuurder te hebben gevonden,’ aldus het persbericht. LOLWUT?

Lintsen komt van de Haagse Hogeschool alwaar hij volgens een daar werkzame bron een financiële puinhoop zou hebben achtergelaten. Een groep anonieme personeelsleden schreef in een brief aan de Haagse Raad van Toezicht dat er sprake was van ‘een verziekte bestuurs- en managementcultuur en belangenverstrengeling’. De Hogeschoolraad stelde meerdere vragen over de financiën, vragen die het CvB (en dus Lintsen) simpelweg negeerde.

Het is onbegrijpelijk dat iemand die dermate in opspraak raakte bij de Haagse Hogeschool, zonder slag of stoot kan overstappen naar de UvA. Net als die van Duisenberg is de benoeming van Lintsen er een die alleen bestuurders begrijpen. ReThinkUvA is nu een petitie gestart tegen Duisenberg. Hun oproep wordt ook buiten de UvA ondertekend. Laat de boodschap duidelijk zijn: de Nederlandse academische gemeenschap wil capabele bestuurders en zal daarvoor blijven strijden. Het is een nieuw academisch jaar, en ook dit jaar laten we ons niet negeren.

Deze column verscheen op Folia