In de Volkskrant en vrouw.nlover #metoo en praten over grenzen

Na de onthullingen over het seksueel geweld door Harvey Weinstein delen mensen massaal hun ervaringen met seksueel geweld op sociale media onder de hashtag #metoo. Ik sprak met de Volkskrant over het belang hiervan. #metoo is niet de eerste keer – eerder was er #zeghet in Nederland en #yesallwomen wereldwijd.

Zo’n collectieve biecht heeft en geeft kracht en laat zien dat deze ervaringen gedenkwaardig zijn. Voor verandering is meer nodig:

“‘Er komt niet per se een dialoog uit voort’, constateert Duits. ‘Het lijkt meer op een aanklacht. Mannen die op Twitter in gesprek willen gaan worden in de hoek gezet: jij moet luisteren.’ Zo blijft de discussie aan de oppervlakte, vreest ze, en blijven de onderliggende mechanismen van seksuele intimidatie buiten schot. ‘Dat ligt aan de aard van het medium. Ook de talkshows zitten meer op de hype en polarisatie dan op de vraag hoe nu verder. Spreken over de oplossing is iets anders dan zeggen: mannen zijn klootzakken.’

Een oplossing hoeft ook niet gevonden te worden in het domein van sociale media, dat kan ook in de huiskamer of het klaslokaal. ‘Je kunt in kleine groepen praten over grenzen en grenzen aangeven’, oppert Duits. ‘Dat kan heel goed op school, maar ook op het werk.'”

Het artikel zit achter een betaalmuur

Ook vrouw.nl besteedde aandacht aan de hashtag en sprak met mij over ongeveer dezelfde onderwerpen.

Dat artikel is hier te lezen.