In het Dagblad van het Noorden: onafhankelijkheid van universiteitskranten

Bij UK, de universiteitskrant van de Rijksuniversiteit Groningen, zijn redacteuren ontslagen na beschuldigingen van censuur door de universiteit. Het is een voorbeeld van de benarde positie waarin de universiteitspers in Nederland zich bevindt. Het Dagblad van het Noorden besteedde aandacht aan de kwestie en ik kwam aan het woord:

Mediawetenschapper Linda Duits denkt het laatste en acht het daarom beter universiteiten niet langer zelf universiteitskranten te laten financieren. Ze ziet dit als een taak van het ministerie. Zo is de zogenaamde waakhondfunctie van een universiteitskrant beter gewaarborgd. ‘Dat is nodig omdat de landelijke media hier niet in slagen. Zij hebben de capaciteit niet en zitten niet dicht genoeg bij het vuur.’ Een ideale universiteitskrant dient volgens Duits de academische gemeenschap door niet alleen te informeren maar ook het bestuur kritisch te volgen. Dat is volgens haar nu bijkans onmogelijk, omdat daar de financiering vandaan komt. ‘Een universiteit wordt steeds meer als bedrijf geleid. Bestuurders zijn bang voor imagoschade van de universiteit en zien daarom liever geen kritische artikelen verschijnen.’

Het artikel staat achter een betaalmuur. Ik schreef ook voor Folia over het voortbestaan van onafhankelijke universiteitspers.