In Trouw: de digitale schandpaal is geen wapen tegen verkrachting

De onthullingen onder #metoo brachten een discussie over de digitale schandpaal. Trouw vroeg zich af of dreigen daarmee misschien een wapen tegen verkrachting kan zijn: ‘blijf van me af of ik zet je op Twitter’. Ik denk niet dat dit helpt, omdat deze redenatie voorbijgaat aan de intimidatie die onderdeel is van seksueel geweld.

“Duits wijst er als voorbeeld op dat meisjes op de toneelschool vóór de komst van sociale media ook opties tot verzet hadden. Wegrennen, hem voor klootzak uitmaken, aangeven bij de baas. “Maar toch deden ze vaak wat werd gevraagd, zetten de auditie tóch maar zonder shirtje voort. Of daar nou gebrek aan tegenwoordigheid van geest achter zit of een rationele beslissing, maakt niet uit.”

Ze maakt haar punt middels een vergelijking met het ‘offline’ bestaan: “Als je als meisje in de kroeg of in de tram betast wordt, kun je ook hard ‘viezerik, je moet niet aan me zitten!’ schreeuwen. Velen doen dat niet. Omdat ze toch bang zijn voor die machtige ander, of wat voor reden dan ook. Het punt is: mensen aan de schandpaal nagelen kon altijd al, dat is niet nieuw aan sociale media.””

Het artikel is online te lezen.