Superbalen van rotstudenten

politie me protestSuperbalen dit weekend voor Geert ten Dam. Had het CvB net hun best gedaan om zich in Den Haag hard te maken voor beter onderwijs, gooiden die rotstudenten weer roet in het eten door haar te dwingen politiegeweld tegen ze in te zetten.

En dat terwijl de week zo goed was begonnen. Dinsdag had het CvB een open brief aan de minister verstuurd om haar te informeren dat ‘het systeem kraakt en op verschillende plekken tegen de grenzen oploopt’. Klare taal! De protestmars tegen bezuinigingen op vrijdagmiddag werd dan ook ondersteund door het CvB. Zelfs het corporate twitteraccount van de UvA deed mee, en verklaarde zich voor de verandering eens verheugd te zijn over betrokkenheid van studenten en medewerkers bij #onderwijs en #onderzoek – in plaats van verbolgen zoals we van Bureau Communicatie gewend zijn. Zoveel eendracht had de UvA in jaren niet gezien.

Lullig
Hij bleek van korte duur. De demonstranten waren namelijk neergestreken op een grasveld van het Roeterseiland, met een paar tentjes. Protest, kampeer, dit beleid pikten ze niet meer. Dat kon Ten Dam natuurlijk niet toestaan. De open stadscampus sluit namelijk om 22 uur. Bovendien had ze het veldje nodig voor kinderactiviteiten de volgende dag, als de alumni op bezoek kwamen.

UvA-alumni weten uit hun eigen studententijd dat inspraak wel en kindergekweel niet thuis horen aan een universiteit, maar bestuurders denken niet zo. Dat zijn mensen die woorden gebruiken als ‘de UvA zag zich genoodzaakt de politie om assistentie te vragen’. Hartstikke lullig inderdaad voor Ten Dam, dat er echt geen andere manier van omgaan met je studenten is dan politiegeweld tegen ze in te zetten.

Veiligheid
De beslissing liet Ten Dam overigens over aan Han van Dissel. Naast decaan van de FEB blijkt hij ook gebiedsbeheerder van het REC. En we weten allemaal dat hij niet zo dol is op dissidente stemmen. (Weet je wie ook niet dol was op dissidente stemmen?) Enfin, het gras moest dus stante pede worden vrijgemaakt. Schoongeveegd. Daarbij vielen, volgens Folia, ‘rake klappen’. De studenten gaan aangifte doen, de Tweede Kamer houdt een spoeddebat en Ten Dam? Ten Dam die baalt.

Op Intranet verscheen een vraaggesprek. ‘Natuurlijk, demonstreren is een recht, maar UvA-gebouwen of UvA-terrein bezetten of blokkeren staan we niet toe.’ Het is reuze fijn dat de voorzitter van het CvB het grondwettelijk recht op demonstratie onderschrijft, maar waarom zou bezetten niet mogen? Vanwege de veiligheid, stelt ze in dat interview. Dus ze schakelt de politie in om met honden, knuppels en pepperspray haar studenten te verwijderen omwille van de veiligheid van haar studenten.

Baanbehoud
Het CvB durft weinig meer te doen dan de minister beleefd te verzoeken of ze plz wil stoppen met het uitknijpen van het hoger onderwijs. Dat is niet ‘scherp aan de wind varen’ zoals Ten Dam claimt, dat is het meest minimale. De competente rebellen van de UvA zijn dat ontgroeid. Eerst de generatie 2015, die erachter kwam dat vriendelijk vragen om inspraak niet werkt. Ze dwongen verandering af met een bezetting, een bezetting waar dit CvB hun baan aan te danken heeft.

De huidige generatie demonstranten heeft op hun beurt geleerd, kien als ze zijn, dat de beloofde veranderingen een wassen neus zijn gebleken. Dankzij de laatste Maagdenhuisbezetting is er een netwerk, is er kennis over hoe te communiceren en te mobiliseren, en er is een beproefd actierepertoire. Voor deze groep staan, in de woorden van Thomas von der Dunk, bestaande machtsverhoudingen altijd ter discussie. Als de leden van het CvB hun baan willen behouden en dus hun beloftes willen waarmaken, kiezen ze de kant van Humanities Rally om zo samen te strijden tegen de afbraak van de universiteit.

Deze column verscheen eerder op Folia.