Onder Mediadoctoren (77): Internetarchieven

Onder Mediadoctoren 77Elke dag gaan er ontelbaar veel stukjes cultuur verloren omdat het internet niet onthoudt wat toekomstige historici waardevol vinden. Er zijn meerdere initiatieven die wel proberen webpagina’s op te slaan voor later, maar zij lopen tegen meerdere problemen aan. In deze aflevering verwonderen de mediadoctoren zich over de archivering van het internet. Dat doen we met Anne Helmond, universitair docent Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

We bespreken de definitie van archivering, wie dat proces bepaalt en welke problemen het met zich meebrengt voor latere webarcheologen. Er is aandacht voor methodologische kwesties en archivering via trackernetwerken. Het item laat zien hoe het web nooit stabiel blijft.

Meer informatie hier. U kunt deze podcast ook beluisteren via iTunes of Stitcher of bekijken via YouTube.