Het clitorisoffensief stuit op keiharde defensie

Clitoria Ternatea Klitbloem

Het is het tijdperk van de clit, lees ik in Vrij Nederland. Merols video bij ‘Hou je bek en bef me’ is in één maand meer dan een miljoen keer bekeken. In de Volkskrant stelt Emma Curvers dat de clitoris bezig is aan een coming-of-age. Illustrator Hilde Atalanta haalde €56.255 op voor haar boek The Vulva Gallery. En ‘orgasmekloof’ zou wel eens woord van het jaar kunnen worden. Wat is er aan de hand?

Veel van de commotie houdt direct verband met het verschijnen van het boek Van vulva tot vagina, waarin zeven vrouwen schrijven over mythes en misverstanden over menstruatie, uitstrijkjes en dus die orgasmekloof. Om die te dichten is meer kennis van de clitoris nodig, betoogt Curvers. De voormalig Folia-columnist kan met recht een van de aanvoerders van het clitorisoffensief genoemd worden. Zo zat ze samen met seksuoloog Ellen Laan en co-auteur Mariah Mansvelt Beck bij Jinek om het onderwerp nader te agenderen.

Betere educatie is de gedeelde boodschap van de strijders. Ze hebben gelijk. Curvers legt dat uitstekend uit in haar hoofdstuk, waarvan het Volkskrant-artikel een verkorte versie is. Er is veel te weinig bekendheid met wat de clitoris is en wat ze allemaal kan. Dat is onbegrijpelijk in een tijd van informatie-overdaad. Het lage kennisniveau zit niet alleen bij mensen zonder vulva. Ook vulvahouders zelf weten vaak niet eens wat dat woord betekent.

Dit is een feministisch onderwerp. Emma Brunt vraagt zich in haar stuk in Vrij Nederland af waarom de ‘ontdekking’ van de clitoris in 1998 geen voorpaginanieuws was. 1998 is niet heel lang geleden, maar lang genoeg om ondertussen alle voorlichtingsboeken aangepast te hebben. Dat is niet gebeurd, zo hoorde ik op een seksuologencongres. Nog steeds krijgen jongeren aangeleerd dat de clitoris een klein knopje is. Komt het misschien door angst voor vrouwelijke seksualiteit, opperde Eva Jinek.

Zou het?

‘De clitoris is in de eerste plaats een stok om de man mee te slaan’ schreef Sylvain Ephimenco vorig weekend in Trouw. Huilie-huilie van de bovenste plank. Op geen enkele manier laat deze man zich de orgasmekloof aanrekenen. Dat zulke oude witte heteromannen nog steeds zo’n podium in de media krijgen is een teken dat het patriarchaat alive and kicking is.

Nu kan je zeggen dat de 62-jarige Ephimenco een laatste stuiptrekking is, samen met andere uitgerangeerde fossielen zoals Max Pam en Youp van ’t Hek, maar ik ben er niet gerust op. Jonkie Cesar Majorana (22) schreef vorig jaar in een column op &C dat hij zich tegenover zijn vrienden moet verdedigen omdat hij beffen lekker vindt. Ze vinden de flamoes vies ruiken. Ook als hun neus er niet bij in de buurt is, zijn heterojongens doorgaans weinig begaan met vrouwelijk genot. Vingeren is nog steeds een vaardigheid die veel van hen niet beheersen.

Het clitorisoffensief komt van vrouwen die er genoeg van hebben, die basale anatomische kennis willen delen, die dromen van een wereld waarin meisjes zich niet schamen voor hun lippen en die strijden voor meer orgasmes. Ik heb nog nergens gezien dat het mannen ook maar ene kut interesseert.

Deze column verscheen eerder op Folia.