Onder Mediadoctoren (88): Populaire cultuur en de oudheid

De Romeinse tijd staat zowel heel ver als heel dichtbij ons. We roepen dit verleden vaak op als bakermat van onze beschaving, maar tegelijkertijd was de oudheid een periode die fundamenteel van onze tijd verschilt. Een voorbeeld van zo’n cruciaal verschil met moderniteit is het gebrek aan media: er waren geen kranten, geen brieven en geen boeken. Aan de andere kant was er wel graffiti en natuurlijk de bekende gladiatorenspelen. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over populaire cultuur in de Romeinse tijd. Dat doen we met Miko Flohr, universitair docent Antieke Cultuur aan de Universiteit Leiden.

We hebben het onder andere over reclame-uitingen en politieke boodschappen, de goden als vorm van entertainment en de manier waarop wij ons nu verhouden tot de oudheid. In het interview praten we met historicus en blogger Jona Lendering, over huidige popcultuur over de oudheid. In het item bespreken we de verbeelding van de goden in recente media, zoals de Disneyfilm Hercules.

Meer informatie hier. U kunt deze podcast ook beluisteren via iTunes of Stitcher.