Bij Gaan! op Radio 1 over The Afternet, een sociaal netwerk voor overledenen

De Nederlandse ict-ondernemer Nicolai Kippersluis is een nieuw sociaal netwerk begonnen, The Afternet, waar nabestaanden hun overleden dierbaren kunnen herdenken. Gaan!, een nachtprogramma op Radio 1, besteedde er aandacht aan. Ik wijs erop dat de manieren waarop we herdenken maatschappelijke ontwikkelingen weerspiegelen.

Zo worden er tegenwoordig tijdens uitvaarten powerpointpresentaties getoond met de hoogtepunten van iemands leven. Het is dus logisch dat we meer digitaal gaan herdenken.

Ik plaats twijfels bij de behoefte de mensen hebben om op een sociaal netwerk digitaal te herdenken. Je hebt natuurlijk foto’s en misschien filmpjes van de overledene die je altijd kan bekijken. Wat voegt een sociaal netwerk toe? Wie mag er iets uploaden? Hoe gaat het netwerk berichten van trollen en haters tegen?

Het item is hier terug te luisteren.