Opinie voor Het Parool: Alle incels moeten Joker zien

Gisteren ging in Nederland en de VS Joker in première. De film won op het filmfestival in Venetië de Gouden Leeuw, tot verrassing van velen. Al voordat iemand hem gezien had, was er ophef. Mensen waren bang dat deze origin story van Batmans grootste vijand zou leiden tot geweld.

Het is nooit een goed idee om een film (of serie) af te wijzen voordat je hem gezien hebt. Joker is namelijk helemaal geen verering van het gelijknamige personage. Bovendien is het niet zo dat kijkers films letterlijk nemen. We zien bijvoorbeeld dat alt-right weglopen met films als The Matrix, die daar in letterlijke zin weinig aanleiding toe geven.

In een opiniestuk voor Het Parool beschrijf ik de angst en ophef, en betoog ik dat we eerder bang moeten zijn voor mensen die geen fictie tot zich nemen.

Het stuk is hier online te lezen.