Aan het woord over ophef De Villa

Realityprogramma De Villa zond beelden uit waarop te zien was hoe een van de deelnemers een andere deelnemer aanrandde. Het zorgde voor grote verontwaardiging online, waarop RTL besloot het programma direct van de buis te halen en een onderzoek in te stellen. Ook het vergelijkbare Temptation Island werd stopgezet.

Ik sprak met diverse journalisten over deze beslissing. De kern was steeds: aanranding en andere vormen van seksueel geweld zijn onacceptabel. In de productieketen (van spotter tot voice-over) hadden mensen moeten doorzien dat hier wettelijke grenzen zijn overschreden. Dat staat los van het format van het programma, maar zegt meer over de productiecultuur. Het stopzetten van zulke programma’s is dan ook een rare beslissing: alsof je alle kroegen sluit omdat er in een café iemand is aangerand.

Trouw  | NOS | NU.nl | Veronica Magazine (niet online)