Nieuwe publicatie: Liefdesbrief aan Simone de Beauvoir

Het was een van de leukste klussen van het afgelopen jaar: de vraag of ik een liefdesbrief aan Simone de Beauvoir wilde schrijven. Samen met die van vijftien andere vrouwelijke schrijvers en filosofen staat mijn bijdrage nu in de bundel Waarom ik van Simone de Beauvoir houd, die vorige week verscheen bij Ten Have.

Ik heb ervoor gekozen om me te richten op De Beauvoirs ideeën over de biologie uit haar De Tweede Sekse. Hieronder een voorproefje.

“Gretig herlees ik je woorden over biologie, omdat jij zo onbeschroomd beschrijft hoe het lichaam de vrouw gevangenhoudt. Je stelt: ‘De soort zetelt in het vrouwtje en slokt een groot gedeelte van haar individuele leven op.’ Er zit een conflict tussen de belangen van ons vrouwtjes en de belangen van de menselijke soort. Onze lichamen verzetten zich, betoog je hoopgevend. De ontwikkeling van de vrouw heeft namelijk de vorm van een constante crisis. Ongesteld zijn is meer dan een maandelijks ongemak: we krijgen er koorts, buikpijn en diarree van. De lichamelijke veranderingen tijdens de menstruatie gaan gepaard met emotionele transformaties. ‘De vrouw, net als de man, is haar lichaam, maar dat lichaam is iets anders dan zijzelf.’

De zwangerschap en bevalling zijn evenzeer een aanval op het lijf. Zwangerschapsmisselijkheid zie jij als opstand. Het zetelen van de soort levert de individuele vrouw immers niets op, maar vraagt van haar wel zware offers. Ons lot, zo betoog je, is het conflict tussen soort en individu. De soort knaagt aan ons. Van alle dieren is het mensenvrouwtje het meest vervreemd. ‘In geen enkel ander wezen is de dienstbaarheid aan de voorplanting zo uitgesproken aanwezig en tegelijk zo moeilijk aanvaardbaar’. Pas na de menopauze is er verlossing van die dienstbaarheid, is er eindelijk fysiologische autonomie. De overgang is voor jou niets minder dan een ontsnapping aan de greep van de soort.”

Bestel dit boek

Trouw interviewde mij en drie andere auteurs naar aanleiding van de publicatie. Dat is hier te lezen.