De tweede golf is niet de schuld van jongeren

De vrees voor de tweede golf gonsde al zolang dat sommige mensen er genoegen in lijken te scheppen dat het nu eindelijk uit de hand loopt. Niet alleen loopt het uit de hand, er is ook een perfecte zondebok.

In augustus bleek dat een kwart van de nieuwe besmettingen plaatsvindt onder jongeren. Lompe luiwammesen die zich te weinig laten testen, met hun illegale feestjes en hun drankgelagen. Tuttut, die jongeren toch. Lekker makkelijk hè, als je zelf niet ziek wordt, maar denk toch eens aan je oma!

‘Jongeren’ en ‘onverantwoordelijk’ gaan sowieso makkelijk in een adem. Iets met onvolgroeide hersenen, of anders wel overactieve hormonen. Onverantwoordelijk maar uiterst beïnvloedbaar. Want als de jongeren nog niet bandeloos genoeg zijn van zichzelf, dan worden ze dat wel gemaakt.

Deze week was, tot veler vertier, friedepiepel. Eindelijk een andere gemeenschappelijke vijand dan het virus. Lekker allemaal over elkaar heen buitelen in onze haat op influencers, want wat-is-het-toch-belachelijk-dat-deze-mensen-bekend-zijn-ook-al-zijn-ze-dat-eigenlijk-helemaal-niet-want-ik-heb-nog-nooit-van-ze-gehoord-en-het-is-maar-braderiefaam-dus-je-kan-ze-niet-serieus-nemen-maar-ze-zijn-wel-oppermachtig-want-mijn-broertje-kent-ze-wel-en-ze-hebben-miljoenen-van-zulke-kwetsbare-volgers.
Het volk wilde bloed zien en dus moesten influencers op het hakblok in de talkshows. Bij Jinek werd Famke Louise geofferd, stamelend verwoordde ze dat ze heus respect voor corona heeft. Hadden we het de jongeren anders moeten uitleggen, vraagt Diederik Gommers van het OMT haar aan tafel. Als je dat wilt weten, moet je bij een jongerenonderzoeker te rade gaan. Die zijn er, en dat weet Gommers best.

Zoals Moniek Buijzen, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en lid van de adviesraad van de Corona Gedragsunit van het RIVM, want natuurlijk is er een coronagedragsunit. Zoals vrijwel altijd met jongeren blijkt er een gapende kloof tussen berichtgeving in de media en inzichten uit onderzoek. ‘Jongeren zijn niet asociaal, ze zijn echt wel bewust, doen hun best en hebben het er moeilijk mee,’ mailt Buijzen me.

Met collega’s onderzocht zij in mei Rotterdamse scholieren. Daaruit blijkt dat vrijwel alle respondenten corona een probleem vinden, en 88 procent vindt het ook hun probleem (als in: jij kan besmet worden en anderen besmetten). Daarom houden ze zich grotendeels aan de maatregelen, een beeld dat ook uit onderzoek van de Corona Gedragsunit zelf komt. Wat Buijzen opvalt in de data is dat er ‘een soort eenzaamheid’ spreekt uit de oplossingen die jongeren noemen om te dealen met lastige momenten: vermijden, weggaan, je afkeren.

Dat is niet makkelijk, weten we allemaal, en het is al helemaal lastig om dat te blijven volhouden. Na crisis moet herstel volgen, de boog kan niet altijd gespannen zijn. Dat geldt voor jongeren en dat geldt voor volwassenen. Maar ja, die laatste groep oogt veel heterogener dan ‘jongeren’. Oogt, want ook jongeren zijn divers. Een op de drie respondenten van Buijzen heeft een bijbaan, de helft daarvan in een vitaal beroep. Niet alle jongeren zijn feestbeesten, voor iedere jongere is het anders, ook onder jongeren bevinden zich ‘kwetsbaren’.

En ook onder ouderen bevinden zich aso’s. De (ik zeg het er maar even bij) niet-wetenschappelijke zender AT5 hield deze week een poll onder 2.200 Amsterdammers – gemiddelde leeftijd: 47 jaar. Thuisblijven bij klachten? 27 procent doet er niet aan. Denk je dat de anderhalvemetermaatregel op sociale bijeenkomsten houdbaar blijft? Nee hoor, zegt 77 procent. Dat is niet in mei, niet in augustus, de poll is van deze week toen we dus al gebrandmerkt waren als brandhaard.

We’re doomed. Niet vanwege de jongeren en ook niet vanwege de friedepiepelroepers. Influencers volg je namelijk voor de gein, hun muziek of make-uptips. Voor politieke ideeën kijken ook jongeren naar Den Haag, en laat het nou daar een potje zijn. Degene die echt het goede voorbeeld had moeten geven, overtrad op zijn fissa de regels en kwam weg met een sorry. Beschermmaterialen, de testcapaciteit, de corona-app: alles wat de regering ons deze zomer beloofde, is niet op orde. Minister Hugo de Jonge, hoofdverantwoordelijke in deze zaak, noemde #ikdoenietmeermee ‘onverantwoord’ en ‘gevaarlijk’. Gast, je bent zelf.

Met dank aan Reint Jan Renes.

Deze column verscheen eerder in Folia.