Dit moet je eten om je geilheid te vergeten

Zwaar te verteren nieuws deze week: de clubs mogen voorlopig niet open. De jachtvelden van menig jongmens blijven gesloten, het zicht op verse kippetjes en groene haantjes blijft beperkt. Ben je uitgekeken op beschikbare partners, apps en/of heb je genoeg van de hand aan jezelf slaan? Het verleden herbergt tips om je geilheid te bedwingen. Een korte geschiedenis van het anafrodisiacum.

Kate Lister doet onderzoek naar de geschiedenis van seksualiteit (wellicht ken je haar van het twitteraccount Whores of Yore) en zij somt in haar A Curious History of Sex een aantal anafrodisiaca op. Aangezien seks heet en sappig is, is het logisch om het lichaam te koelen of uit te drogen. Oversekste victoriaanse dames werden daarom getrakteerd op ijsbaden of speciaal op de vulva gerichte ijsdouches.

Zelf vind ik sandalen enorme droogvallers, maar Aristoteles raadde juist aan die uit te doen. Het leek hem namelijk onmogelijk, of in ieder geval erg moeilijk, om seks te hebben met koude voeten. Ongeschoeid heeft daarom de voorkeur voor de lustbedwinger, want dan drogen de voeten uit tot koude klompjes. Een paar eeuwen later adviseerde Plinius de Oudere loden platen voor de genitaliën, niet alleen heilzaam tegen de overdagdrift, maar ook om nachtelijke opwinding tegen te gaan.

Naast vanaf de buitenkant, kan je kou vanaf de binnenkant proberen. Van spicy food krijg het je warm, van komkommers koel je af, ondanks hun suggestieve vorm. Dat dachten de oude Grieken in ieder geval. Middeleeuwse Fransen raadden bijvoorbeeld drugs aan gemaakt van hennepstelen, kamperfoelie of nijlpaardhuid. Tot in de negentiende eeuw waren blijkbaar aftreksels van postelein, andijvie en slablad populair – degenen die mij kennen zullen die laatste erg grappig vinden.

Een WAP kan je bestrijden door koffie te drinken en door alcohol te laten staan. Eigenlijk is het het beste, zo dacht men in de negentiende eeuw, om alles dat lekker is te vermijden. Een sober dieet, zo min mogelijk geestelijke inspanning en regelmatig koud badderen waren de aanbevelingen uit Diagnosis, Pathology and Treatment of Diseases of Women (1868), zo tekent Lister op.

Bekend wellicht is dat ook de Amerikaanse dr. Kellogg (1852-1943) dacht dat de weg naar een mans onthouding via de maag gaat. Hij maakte cornflakes die aansloten bij zijn anti-masturbatie-ideologie, cornflakes die jij naar alle waarschijnlijkheid als puber onnozel hebt zitten wegslobberen. Als je hier niet in gelooft, zijn er tips als wiskunde studeren (klachten van de bètafaculteit kunnen naar Jean-Jacques Rousseau) of überhaupt gewoon werken.

Door de eeuwen heen is het celibaat vaak geassocieerd met spiritualiteit, geen seks hebben stond voor reinheid en puurheid, verhevenheid zelfs. In onze tijd hoor je zulke betekenissen nog maar zelden, tenzij je veel tijd doorbrengt op rechtse fora. No fap november is een dingetje binnen alt-right, een beweging die meent dat niet masturberen mannen sterker maakt. Uit die kringen komen ook de jengelende incels, die hun seksuele frustratie omzetten in geweld tegen vrouwen. Het is, kortom, een onfrisse hoek waar je niet in wilt staan.

Beter laat je bovenstaande tips in het verleden en zie je af van abstinentie. We hoeven er geen genoegen mee te nemen dat het nachtleven stilligt en ons bedleven daardoor belemmerd wordt. Morgen, zaterdag dus, komt Amsterdam in actie tegen de blijvende sluiting. Demonstreer mee, voor het in standhouden van de sector, voor de veiligheid, voor je right to party, voor verdieping van je kennissenkring, voor de mogelijkheid je nachten weer ‘groter en spannender’ te maken.

Deze column verscheen eerder in Folia.