Seksverslaving, sterrenthee en de Bart Smit-connectie

MannelijkheidVoor het Filosofisch Café van het Studium Generale van de Universiteit Utrecht gaf ik een lezing over man/vrouw-verschillen. Ik besprak vermeende crises van mannelijkheid – zo wordt soms gesteld dat mannen kapot gaan aan te weinig vrouwelijkheid en soms aan te veel. Vervolgens besprak ik het werk van Judith Butler en R.W. Connell om te betogen dat niet mannelijkheid in crisis is, maar het gendersysteem. Mannenmake-up en de conservatieve Bart Smit-speelgoedfolders zo zijn symptomen van diezelfde crisis. Na mij gaf filosoof Annemie Halsema een lezing over Luce Irigaray, die in tegenstelling tot Butler sekseverschillen viert.

Een samenvatting van de avond staat hier. De lezingen zijn hier terug te luisteren. Mijn powerpoint staat hier