IMG_1005Het Studium Generale van de Erasmus Universiteit Rotterdam organiseerde een avond over de toekomst van de universiteit. Zeven wetenschappers hielden een voordracht waarin zij nadachten over waartoe de universiteit op aarde is. In mijn lezing richtte ik me op de groeiende scheiding tussen onderwijs en onderzoek. Alvorens dat te betogen, uitte ik mijn onvrede over de keuze van het CvB van de UvA om zaterdag geweld in te zetten tegen de eigen staf en studenten bij het Maagdenhuis. Daarna beargumenteerde ik dat het competitieve beurssysteem een ongewenst bijeffect heeft: academici die geen les geven. Als je studenten maar eng en lastig vindt, is het tijd om een andere baan te zoeken. 

De bijeenkomst, waarop ook Willem Schinkel sprak, is in zijn geheel terug te zien. Mijn lezing begint op 1:06:25.

Mijn lezing was deels gebaseerd op opinie hierover die ik eerder voor Folia schreef.