Panel bij Het Tijdelijk Modemuseum: culturele sukkels

IMG_3095Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is van 13 september tot 8 mei Het Tijdelijk Modemuseum, met  uitgebreid programma van tentoonstellingen, installaties, performances en evenementen. Centraal staat mode in al haar verschijningsvormen. Ter opening was er een talkshow onder leiding van mode-icoon Aynouk Tan (foto). In drie rondes kwamen fast fashion, diversiteit en technologie aan bod. Samen met bladenmaker Hilmar Mulder en stylist Jean Paul Paula zat ik in de tweede ronde. 

We bespraken wie verantwoordelijkheid draagt voor het gebrek aan diversiteit op de catwalk en in de bladen. Ik legde uit dat ik niet begreep dat een industrie die zo innovatief en progressief is, op gebied van zwarte modellen zo conservatief is. Wie wil er nou aan de verkeerde kant van de geschiedenis staan en een culturele sukkel zijn?

(c) foto: Linda Duits