Hoe Mark Rutte op de valreep toch nog iets voor de singles deed

Mark en ik lijken op elkaar. Alle twee koken we zelden, hechten we weinig waarde aan spullen en hebben we genoten van The Crown. Hij heeft net als ik een hekel aan nietjes, en werk & identiteit zijn bij ons sterk met elkaar verbonden. Mark en ik zijn alle twee raar, want we hebben geen gezin. De premier en ik behoren beiden tot de exotische diersoort van de single.

Rutte werd vorige week flink aan de tand gevoeld. Niet over zijn falende coronabeleid, maar over die gekke status. Dat gebeurde dan ook niet bij Buitenhof: hij was samen met Floortje Dessing te gast bij Linda’s Wintermaand. Want ja, ook Floortje is alleenstaand. De Mol meed geen enkel cliché en schuwde geen enkel terrein, want dat is lekker spontaan en openhartig, zoals De Mol zelf.

In de gezellige studio belichaamt Linda de norm waartegen Mark en Floortje afgezet worden, op een knus beklaagdenbankje vol kussentjes en een imitatieberenvel. Want even hè Floortje, het is prachtig dat je de Televizierring won, maar mis je bij zo’n gala niet gewoon een partner? ‘Heb je je nooit afgevraagd waarom het er voor jou niet in zit?’

Het is niet duidelijk wat ‘het’ precies is, het is namelijk niet alsof Dessing nooit een relatie heeft gehad. Ze was zelfs met vers liefdesverdriet op dat Televiziergala, maar dat is geen reden tot vervolgvraag. Voormalige verkeringen doen er niet toe, die zijn immers mislukt. En nu is Floortje weer gewoon zielig.

Dan is Mark aan de beurt, Want ja, zó’n leuke man, hoe kan hij nou geen relatie hebben! ‘Dingen lopen zoals ze lopen,’ antwoordt de minister-president van een land dat zich middenin een pandemie bevindt, ‘ik had er geen plan bij’. Dan komt het riedeltje dat alle singles kennen. Over leuke vrienden hebben, fijne familie. En tja, misschien zit Mark ooit wel handje in handje (zijn woorden) op de bank, dat ziet hij dan wel weer, hij neemt het leven hoe het loopt.

2020 was voor vrijwel iedereen een kutjaar, maar de singles werden extra genaaid – en dan alleen in figuurlijke zin. Alles draaide om ouders en hun kinderen, zij moesten ontlast, en denk toch aan de vakantie! Het lot van de vrijgezel is niet onoverkomelijk (en we zullen gevaccineerd wraak nemen in een zinderend najaar vol lust, extase en tongen met vreemden), maar het verdient best wat medeleven. In plaats daarvan deelde Linda de Mol shame & shade uit.

Natuurlijk, lineaire televisie is voor bejaarden, dat weet ik ook wel, en Dessing (50), Rutte (53) en De Mol (56) zijn stokoud. Maar het is bijna 2021 en deze singles op leeftijd worden gepresenteerd als rariteiten. Dat geldt niet alleen voor heteroseksuele vijftigers: onlangs verscheen een essay waarin dertiger Gijs van der Sande beschrijft hoe jammer hij het vindt dat je zelfs in de gay scene pas ‘een vervuld leven’ hebt als je een partner hebt. Ook twintigers zijn niet gevrijwaard van dat single-stigma.

Linda de Mol zegt wel dat ze het écht bewondert dat deze mensen alleen kunnen zijn, wat sowieso al een krenking vermomd als compliment is, maar dan komt de maar. Maar mis je dan dit niet, maar denk je dan nooit…? In die ‘maar’ legt ze haar eigen angsten aan deze alleenstaanden op. Ik vind het bijna een beetje zielig. Want in wat voor relatie zit zij vast?

Zowel Floortje als Mark zijn op geen enkel moment negatief over hun alleen-zijn. Maar als staatshoofd dan, probeert De Mol nog. Mark grapt dat Melania niet bewonderend naar Donald kijkt, dus daar hoef je het niet voor te doen. Het is tevergeefs, het oordeel is geveld. Het publiek in de studio kijkt net zo meewarig en meelijdend als Linda.

Rutte blijkt ooit gezegd te hebben dat single zijn het laatste taboe is. Maf, want uit zijn beleid sprak tot nu toe geen enkele aandacht laat staan liefde voor onze bevolkingsgroep. Alhoewel, kerst mag alleen in kleine kring gevierd worden. Misschien is dat op een valreep het cadeautje van Mark: geen vervelende tante die aan het jengelen is over je voortdurend gebrek aan een wederhelft. Ik wens iedereen, maar vooral de singles, een fijne kerst.

Deze column verscheen eerder in Folia.